Προγραμματισμενα σεμιναρια - συναυλιες 2008-09

Συναυλίες

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008 

Ο πιανίστας Γεώργιος Κοντραφούρης θα δώσει διάλεξη στα Αγγλικά με τίτλο Jazz organ trio στην ιστορία της Jazz. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον ίδιον στο Hamond Organ, τον Γιώτη Σαμαρά κιθάρα και τον Αλέξανδρο - Δράκο Κτηστάκη στα ντραμς. Η εκδήλωση είναι διοργάνωση της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
  
Έισοδος ελεύθερη
Ελληνοαμερικάνικη Ένωση Μασσαλίας 22
Διάλεξη 17.00 η ώρα
Συναυλία 20.00 η ώρα

 

Σεμινάρια 2008-09 (Έναρξη 4/10/08)

 

 

Μουσικοπαιδαγωγικες Θεωριες και Εφαρμογες για Ενηλικες.

"Όπως όλες οι τέχνες, έτσι και η ΜΟΥΣΙΚΗ, αλλά και η συνύπαρξη της μαζί τους, μπορεί να γίνει ο κοινός κώδικας επικοινωνίας ενός μεγάλου με ένα παιδί. Έτσι λοιπόν μπορούμε έμμεσα, αβίαστα, μέσα από το παιχνίδι να τους προσφέρουμε χαρά και κυρίως τις πρώτες τους μουσικές γνώσεις..."
    Ο κύκλος Μουσικοπαιδαγωγικής επιμόρφωσης απευθύνεται σε μουσικούς, σπουδαστές ωδείου, παιδαγωγούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σπουδαστές παιδαγωγικών τμημάτων.
    Το μάθημα περιλαμβάνει μουσικοκινητικές εφαρμογές των συστημάτων Orff, Dacroze και  Kodaly για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.
    Μέσα από την γνωριμία με τα κρουστά όργανα, το ομαδικό παίξιμο, τον αυτοσχεδιασμό, το θεατρικό παιχνίδι, την διεύθυνση μικρών συνόλων προσφέρονται στον σπουδαστή νέα εργαλεία και μέθοδοι για την διαπαιδαγώγηση και διδασκαλία των παιδιών.
    Το πρόγραμμα είναι μονοετές και έχει διάρκεια 2 ώρες την εβδομάδα. Στο τέλος της χρονιάς χορηγείται βεβαίωση σπουδών.

 

Σεμιναριο Αυτοσχεδιασμου  (01/12/2008)

με το συνθέτη Α.Πορφυριάδη και τη μουσικοπαιδαγωγό Δ.Καραπάνου και τελική συναυλία των συμμετεχόντων στο σεμινάριο  Θέματα που πραγματεύεται το σεμινάριο: 
  • Απελευθερωση απο την παρτιτουρα

  • Αντιδρασεις – Διαδρασεις

  • Ομαδικος Αυτοσχεδιασμος

  • Ομαδικος καθορισμος της δομης ενος αυτοσχεδιαστικου κομματιου

  • Ασκησεις ενεργοποιησης του σωματος και σκηνικης παρουσιας

  • Προετοιμασια του αυτοσχεδιασμου με στοιχεια ρυθμικης Dalcroze

Επίπεδα:                                         
5-7 ετών                                                                                   
8-13 ετών                                                                                   
13 ετών και πάνω 
Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά ομάδα:         15 άτομα 
Διάρκεια: 4 εργαστήρια (1.5 ώρα το καθένα, συνήθως 2 σαββατοκύριακα)   και τελική συναυλία-παρουσίαση
Κόστος ανά άτομο:                  50 ευρώ 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την διεξαγωγή του εργαστηρίου, είναι ο συνολικός αριθμός των μαθητών να μην είναι μικρότερος από 30 άτομα
 

 

 

Λιγα λογια για τους εισηγητες

 
 
 
 
 
 
 
 

O Αλέξης Πορφυριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε μουσική στο Κ.Ω.Θ. (Δίπλωμα Πιάνου, Πτυχίο Φούγκας-τάξη: Κ.Σιέμπη) και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz στην Αυστρία. Το 2002 πήρε Μάστερ Σύνθεσης στην τάξη του αυστριακού συνθέτη Gerd Kühr με άριστα και διάκριση. Το ακαδημαϊκό έτος 2003-04 έκανε συμπληρωματικές μεταπτυχιακές σπουδές σύνθεσης στην τάξη του ελβετού συνθέτη Beat Furrer, καθώς και μαθήματα σύνθεσης και θεωρητικά σεμινάρια με τον γερμανό συνθέτη Mathias Spahlinger στο ίδιο πανεπιστήμιο. Δούλεψε ακόμα με τον Erich Urbanner στην Βιέννη. Έχει κερδίσει διάφορα βραβεία και υποτροφίες όπως: 2004–Τρίτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης “Quartuor Molinari 2004” στο Μόντρεαλ του Καναδά για το έργο “Dromena” για κουαρτέτο εγχόρδων, 2003/04–Ετήσια Κρατική Υποτροφία για την Σύνθεση (Υπουργείο Προεδρίας, Βιέννη), 2002– Κρατικό Βραβείο για την προώθηση της μουσικής (Δήμος Graz), 2000/01– Ετήσια Υποτροφία για άριστη επίδοση, (Υπουργείο Πολιτισμού, Βιέννη).Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους: Beat Furrer, Helmut Lachenmann, George Aperghis, Arturo Tamayo, Manos Tsangaris. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα (Φεστιβάλ των Δημητρίων/Θεσσαλονίκη), στην Αυστρία, στην Πολωνία, στο Βέλγιο, στην Γερμανία, στην Ισπανία (Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Molina del Segura/Allicande) και στον Καναδά. Από το 2005 διδάσκει ελεύθερο αυτοσχεδιασμό στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Με την τάξη του αυτοσχεδιασμού έχει κάνει παρουσιάσεις/συναυλίες καθώς και εργαστήρια σε συνεργασία με την μουσικοπαιδαγωγό Δ.Καραπάνου

 

Η Δέσποινα Καραπάνου είναι μουσικοπαιδαγωγός και καθηγήτρια Ρυθμικής Dalcroze.Διπλωματούχος στη «Ρυθμική Dalcroze» με διάκριση από το Institut Jaques-Dalcroze των Βρυξελλών, έχει επίσης Πτυχία Αντίστιξης και Φούγκας με Άριστα από το Ωδείο Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης καθώς και Πτυχίο Πιάνου από την Académie d’ Anderlecht των Βρυξελλών.Έχει εργαστεί στο Centre de Comédie Musicale «Les jeunes talents» των Βρυξελλών όπου δίδαξε Ρυθμική Dalcroze, Σολφέζ, Αυτοσχεδιασμό στο πιάνο και Σωματική Έκφραση.Διδάσκει στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς, όπου εφαρμόζει τη μέθοδο Dalcroze σε παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Έχει επίσης διδάξει μουσική και κινητική αγωγή στο Ελληνογαλλικό Κολέγιο De La Salle,  στο Ελληνικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος.Τα τελευταία χρόνια οργανώνει μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια με θέμα τη διδασκαλία της μουσικής μέσα από τη μέθοδο Dalcroze.

Περισσότερες πληροφορίες

 

 

Για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον επικοινωνήστε με την γραμματεία του Ωδείου ή αποστείλατε email  στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.